Wright
Familievåpen
"Norske familiesegl paa W, nr. 53"
Familiesegl og Våpenskjold
”Segl” er avtrykk av signeter som var enten et stempel, et lite vedheng til et urkjede eller en signetring. Signetavtrykkene ble stemplet på et papirstykke over et lag voks (senere lakk).
Et signet og et segl var en høyst personlig ting som ble brukt sammen med, eller i stedet for en persons underskrift. Segl ble derfor satt på viktige dokumenter, så som vitneprov og erklæringer, søknader, brev, skjøter og kontrakter.
Vi har ikke bare segl fra embetsmenn og handelsstand, men også håndverkere, skippere og bønder brukte segl, og seglene deles inn i flere kategorier.
Printz Seglsamling
Printz Seglsamling
Nr. 53, J. Wright 1840-1901
Familieseglet til familien Wright kan ses i Printz seglsamling, fra boken "Norske familiesegl paa W" foreliggende hos Riksarkivet. Dokumentert som nr. 53 er det gjengitt et eksemplar av familieseglet fra konsul og kjøpmann i Langesund, Just Wright (1840-1850).
Riksarkivet innehar flere andre bevarte eksemplarer av familieseglet i sin mangfoldige samling av brev og dokumenter. Det tidligste er datert helt tilbake til 1808, altså før Just Wright sin tid. Imidlertid finnes det ingen sikre kilder på at familieseglet/våpenskjoldet kan ha blitt brukt allerede av stamfader R. C. Wright, eller hans nærmeste, endog dette er blitt en sterk antagelse innad i familien.
Et interessant spor av sistnevnte, og som fortsatt utredes, er boken Encyclopaedia Heraldica Or Complete Dictionary of Heraldry, Volum 2. av William Berry. Her er en familie Wright/sted London & Hartswood, Surrey, oppført med et våpenskjold med beskrivelse som stemmer overrens med vårt her hjemme, datert i tid som er nærliggende for stamfader R. C. Wright`s tid.
Velholdt eksemplar hos Riksarkivet, etter Just Wright 1840-1901
Stiler
Slektsvåpenet for familien Wright finnes formet og avtegnet i mange forskjellige stilvarianter, men enda finnes det ikke noen gode ledetråder på hvor og når slektsvåpenet oppsto for første gang.
Av tradisjon var skikken med våpen at de normalt kun ble arvet agnatisk, dvs. utelukkende gjennom mannsledd, men i nyere tid har det vært aksept for å arve morsslektens våpen hvis man etter navnelovgivning bærer morens fødte etternavn.
Heraldiske våpen er ikke låst til en bestemt fasit på hvordan de skal se ut. Dets viktigste bestanddeler er nedskrevet og beskrevet i objekt og farger. Ut fra dette er det opp til kunstneren, tidsepoke og funksjon i hvordan det skisseres ut i praksis.
Ukjent dato
Utskjært i tre
Leif Henrik Folkman Wright
1919-1985
Gjengitt på https://www.heraldikk.no
Slektsopptegning av ukjent dato.
Skjoldets form er tegnet etter
skjoldformer som var vanlig
omkring 1560-1700 tallet.
& slekten Wright - Larvik 17. Century
Kontakt